post-image

Як організувати здорове харчування: три рекомендації щодо раціону

Правильне харчування — невід’ємна складова здорового способу життя, що підвищує імунітет, посилює захисну систему організму та сприяє активній життєдіяльності людини. З огляду на це необхідно знати, як удосконалити свій раціон та забезпечити організм поживними речовинами. У пригоді стануть поради та рекомендації, наведені у статті. Збалансований раціон з натуральних та якісних продуктів забезпечує всі потреби організму, поліпшує самопочуття, надає життєвих сил та енергії. Якщо бажаєте досягти оптимального стану здоров’я, поліпшити фізичну та розумову діяльності, зверніть увагу на свій щоденний раціон. Уникайте нездорової їжі, яка містить хімічні барвники, стабілізатори, консерванти та добавки, оскільки вони завдають шкоду організму.

Зміцненню здоров’я сприяють:

  • збалансоване харчування;
  • відсутність негативних чинників;
  • належний відпочинок;
  • заняття спортом.

Продукти харчування забезпечують організм енергією, яку потрібно витрачати правильно. Аби уникнути енергетичного дисбалансу, стежте за співвідношенням фізичної активності до кількості їжі, яку спожили. Якщо енергетичні витрати менші, ніж кількість енергії, яку споживаєте, маса тіла зростатиме. Здоровий спосіб життя і правильне харчування — важливий крок до поліпшення стану свого організму. Поради, наведені далі, допоможуть зменшити ризик захворювань, що пов’язані з режимом харчування, і допоможуть організувати щоденний раціон.

Порада 1.

Внесіть до щоденного раціону свіжі овочі, фрукти та ягоди.

Різні продукти харчування, окрім відомих макро- та мікроелементів, містять фітопоживні речовини. Щоб організувати збалансоване харчування, урізноманітніть свій раціон свіжими овочами, фруктами і ягодами.

Вживайте овочі щодня, оскільки клітковина, яку вони містять:

  • поліпшує травлення;
  • знижує глікемічний індекс продукту;
  • підвищує чутливість клітин до інсуліну та стимулює процес, за якого швидкі вуглеводи засвоюються повільніше;
  • нормалізує рівень холестерину і відповідно знижує ризик появи раку кишечника.

Порада 2.

Споживайте більше вітамінізованих продуктів.

Вітаміни та мінерали містяться в харчових продуктах у незначних кількостях і потрібні організму людини для належного функціонування. Вони допомагають засвоїти інші поживні речовини (білки, жири, вуглеводи й мінерали), а також формувати клітини крові, гормони, генетичний матеріал та хімічні речовини в нервовій системі.

З огляду на хімічні властивості вітаміни поділяють на «водорозчинні» (вітамін С та всі вітаміни групи В) й «жиророзчинні» (вітаміни А, D, E та К).

Мінерали теж поділяють на дві категорії: макро- та мікроелементи. Макроелементи потрібні організму людини в достатньому обсязі. До них належать кальцій, фосфор, магній, натрій і хлор. Натомість мікроелементи потрібні в мінімальних кількостях. До них належать: залізо, мідь, цинк, йод, фтор, хром, селен, марганець і молібден.

Наскільки ефективно організм використовує мікроелементи, визначає:

рівень збалансованості раціонів щодо поживних і біологічно активних речовин;

ступінь засвоєння, депонування та взаємодії мікроелементів між собою та з іншими харчовими елементами під час всмоктування, транспорту й екскреції.

Природні вітаміни організм засвоює ліпше, ніж елементи, які отримує хімічним шляхом. Вживайте вітамінізовані продукти вранці та в обід, оскільки ввечері організм гірше засвоює поживні речовини.

Алкоголь, кофеїн, тютюн і деякі лікарські препарати (снодійні, сечогінні засоби й антибіотики) зменшують вміст в організмі вітамінів і більшості мінералів.

Порада 3.

Забезпечте свій раціон дієтичними добавками

Природний захист організму від шкідливого впливу вільних радикалів забезпечують антиоксиданти. До них належать як вітаміни (С, Е), так й інші вітаміноподібні сполуки (каротиноїди, лікопен, лютеїн) та мікроелементи (селен). Функція цих сполук не обмежена їхніми антиоксидантними властивостями, проте нині саме це вважають основою їхньої корисної дії. Аби посилити природну антиоксидантну систему захисту організму, дотримуйте раціону, який багатий на фрукти та овочі.

Сучасний спосіб життя змушує людей надавати перевагу закладам швидкого харчування, де страви з напівфабрикатів замінюють збалансовану їжу. Як наслідок — брак у щоденному раціоні важливих поживних речовин.

Оптимальне додаткове джерело поживних речовин, яких немає в сучасних продуктах, — дієтичні добавки, які допоможуть суттєво поліпшити раціон.

Біологічно активні добавки — зручне додаткове джерело найважливіших поживних речовин. Але вони не замінюють регулярного здорового харчування. Отже, здорове харчування передбачає організацію збалансованого раціону з різноманітною їжею. Важливо не лише регулярно харчуватись, а й стежити за тим, аби одержувати всі необхідні для здоров’я поживні речовини, вітаміни та мінерали в належній пропорції та кількості. Правильне харчування підвищить імунітет, знизить ризик захворювань, забезпечить активну життєдіяльність організму і збільшить тривалість життя.